Skip to main content

1. DIY WORKSHOP BOX

Leuk! Inmiddels heb je de box in huis en kan je al bijna aan de slag. Eerst even het volgende checken:

– Heb je gezorgd voor leuke cocktailglazen?
We hebben er voor de zekerheid 5 voor je bij gedaan.

– Liggen er ijsklontjes genoeg in de vriezer?

2. Voorbereiding

Haastige spoed is zelden een goede cocktail!

Voordat je begint, lees eerst even de Cocktailtips onderaan de pagina. Zo kan je goed van start met het maken van de cocktails.

De recepten staan op volgorde van hoe wij ze graag zouden drinken. Weet jij een andere volgorde, dat is natuurlijk geen probleem!

Cocktailtips

INHOUD

Wat zit er in de Box?

  • 20 cocktails
  • 4 recepten
  • 2 shakers
  • 2 barlepels
  • 2 Muddlers
  • 1 strainer (zeefje)
  • Fine strainer
  • Cocktailmes
  • IJsschep
  • 5 cocktailglazen
  • Ingrediënten voor de cocktails
  • Retourlabel

3. De Workshop starten:

De eerste uitdaging is het herkennen van de ingrediënten! Deze zijn expres niet gelabeld. Dat wil zeggen dat jullie zelf moeten achterhalen welk ingrediënt bij welke cocktail hoort. Geef je ogen en je neus goed de kost! Voor extra uitdaging: doe dit eerst, lees daarna pas de recepten!

4. COCKTAIL RECEPTEN

gin tonic

Flower Rhubarb Tonic

klik voor Recept

Benodigdheden:
– Tumbler (laag glas) of een koperen mok als je die toevallig hebt.
– Citruspers
– Jigger
– Barlepel

Ingrediënten:
– Gin (45ml)
– Flesje Pink Rhubarb
– Schijfje verse limoen
– IJsklontjes

Methode:
Build & Stirr

Bereiding:
Een build is de simpelste variant. Het is een cocktail welke je direct in het glas maakt, en de ingrediënten op een bepaalde volgorde toevoegd.

  1. Vul eerst je glas met ijsklontjes
  2. Voeg dan de Flower Gin (40ml), Pink Rhubarb tonic toe
  3. Voeg een dun schijfje limoen toe als garnering. Mocht je het lekker vinden zijn meerdere dunne schijfjes ook mogelijk.
  4. Stirr je cocktail nog even voordat je de cocktail uitserveert. Zo zijn alle smaken goed gemengd.
  5. Wow, de simpele maar erg lekkere en frisse Flower Rhubarb Tonic is klaar!
gins-n-roses

Gins ’n Roses

klik voor Recept

Benodigdheden:
– Tumbler (laag cocktailglas)
– Citruspers
– Jigger
– Shaker

Ingrediënten:
– Gin (45ml)
– Rozen siroop (10ml)
– Cranberrysap (60ml)
– Limoensap (½ limoen)
– IJsklontjes

Methode:
Shake

Bereiding:
We gaan shaken! Op deze manier geef je wat extra luchtigheid aan je cocktail en zorg je voor iets meer verwatering dan bij een build of een stirr.

  1. Vul het cocktailglas (glas waaruit je drinkt) met ijsklontjes en de grote shake beker half met ijsklontjes.
  2. De cocktail maak je daarna in de kleine shake beker.
  3. Pour alle ingrediënten in de kleine shake beker.
  4. Pers daarna een halve limoen uit met de citruspers.
    Deze werkt het beste indien je de halve limoen met de gesneden zijde naar beneden erin doet.
  5. Gebruik ook hier de limoen als een leuke garnering
  6. Shake de cocktail en strain hem uit in je cocktailglas.
Dirty-sex-on-the-beach-cocktail

Gin Dirty Sex on the Beach

klik voor Recept

Benodigdheden:
– Tumbler
– Shaker
– Barlepel
– Jigger

Ingrediënten:
– Gin (20ml)
– Meloen Likeur (25ml)
– Ananassap (60ml)
– Cranberrysap (40ml)
– IJsklontjes

Methode:
Shake & Build

Cocktail weetje:
Bij deze cocktail willen we toch even de naam uitleggen. Een barman genaamd Ted mixte peach schnapps, vodka, cranberry en ananas cocktail. Toen er een naam voor het drankje moest komen waren Ted’s klanten de inspiratiebron. Duizenden studenten kwamen in Springbreak naar Florida voor seks en het strand, ‘Sex on the beach’ dus.

Er staan nog 2 toevoegingen voor. Bij deze cocktail hebben we namelijk een aantal ingrediënten gewisseld. Vodka is vervangen door Gin, vandaar die toevoeging. Dirty wil zeggen dat er geen Peach is gebruikt, maar meloen likeur. Hierdoor krijgt de cocktail (vooral het onderste deel) een beetje een Dirty uiterlijk, maar zeker niet minder lekker!

Bereiding:
Bij deze cocktail doen we weer een shake, alleen proberen we er ook een build met een laag van te maken.

  1. Vul het cocktailglas (glas waaruit je drinkt) met ijsklontjes en de grote shake beker half met ijsklontjes.
  2. De cocktail maak je daarna in de kleine shake beker.
  3. Pour alle ingrediënten, behalve de ananassap, in de kleine shake beker.
  4. Shake de cocktail en strain hem uit in je cocktailglas.
  5. Hierna pak je de ananassap en de barlepel. Heel dichtbij de cocktail en super rustig pour je de ananassap over de  barlepel zodat er een laag ontstaat tussen de eerder gemaakte cocktail en de ananassap. Zo maak je een cocktail met 2 lagen.

Bermuda

klik voor Recept

Benodigdheden:
– Martini Glas (als je hebt)
– Shaker
– Strainer
– Fine Strainer

Ingrediënten:
– Gin (30ml)
– Peach (25ml)
– Ananassap (40ml)
– Grenadine siroop (10ml)
– IJsklontjes

Methode:
Shake – Fine strain – Chill

Bereiding:
Nu de moeilijkste variant van het strainen. Bekijk eventueel het filmpje over het strainen, onderaan de pagina.

We gaan ervoor zorgen dat vruchtvlees en kleine stukjes ijs niet in de cocktail terecht komen, door gebruik van een fine strainer.

  1. Vul het cocktailglas (glas waaruit je drinkt) met ijsklontjes. Deze gooien we later weer uit het glas. Zo heb je het glas gechilled en op die manier houd het glas je cocktail langer koud, zonder het gebruik van ijs.
  2. Vul de grote shake beker half met ijsklontjes, de cocktail maak je daarna in de kleine shake beker.
  3. Pour alle ingrediënten, in de kleine shake beker.
  4. Shake de cocktail en strain hem met behulp van beide strainers uit in je cocktailglas.
  5. Let op, deze cocktail is klein, zoet maar toch erg krachtig!

COCKTAILTIPS

Lees deze tips door voordat je aan de slag gaat

Cocktail termen

Graag gebruiken wij de engelse termen voor onze cocktail recepten. We begrijpen dat dat soms wat lastig kan zijn. Hier de belangrijkste cocktailtermen op een rij:

  • Pouren = Schenken
  • Muddler = Stamper
  • Muddlen = Door middel van de muddler de smaken van de vruchten vrij laten komen
  • Jigger = Barmaatje (bijgeleverd jigger heeft een maat van 25/50ml)
  • Strainen = zeven en doe je met een strainer
  • Double strainen = Zeven + zeven door een fijne zeef
  • Chillen = Koelen (door middel van ijs)

Bartenders grip (hoe pak je een fles vast)

Om ervoor te zorgen dat je de dranken op een makkelijke manier kan inschenken is er de zogenaamde bartendersgrip.

Dit is simpelweg de fles vastpakken bij de hals. Op die manier is het gemakkelijker om te starten of te stoppen met pouren. De enige beweging die je dan hoeft te maken is een korte draai beweging met je pols in plaats van een zwaai beweging met je gehele arm.

Zorg wel even als je tijden het pouren (schenken) de schenktuit gebruikt, en dat de lucht inlaat daarvan aan de bovenkant zit!

Shaken

Er bestaan verschillende soorten Shakers. Jullie hebben de boston shaker die bestaat uit 2 delen:

  • 1 kleine shake beker
  • 1 grote shake beker

Indien een cocktail geshaked moet worden, voeg je de ingrediënten samen in de kleine shake baker en de ijsklontjes in de grote beker. De kleine beker zet je vervolgens in de grote en je slaat er een keer hard op. De bekers zitten nu vast is elkaar en het shaken kan beginnen.

Om de bekers los te halen pak je de grote beker vast en doe je net alsof je in je handen klapt.

Mocht het nodig zijn, kan je 2 cocktails in 1 keer shaken. Dit heeft niet de voorkeur, maar soms is de nood hoog.

Strainen

Een andere veel gebruikte methode om je cocktail te koelen en te verwateren is: Stirren/roeren.

Wanneer een cocktail alleen heldere ingrediënten of koolzuur bevat pas je deze methode toe.

Vruchten sappen zoals cranberrysap zijn in deze geen heldere ingrediënten.

Layeren

Oftewel laagjes maken in een cocktail of shot. Hierbij gebruik je de achterzijde van een barlepel.

Giet daarover de drank of sap waarmee je de laag wil maken. Dan klotst deze drank niet in je cocktail, maar glijdt hij als het ware op de andere drank. Zo krijg je leuke laagjes in je cocktail, wat zorgt voor een erg mooie presentatie!

(Double) Strainen

Met de strainer! Dat ding met die veer eraan.

De strainer past precies op de shaker en wordt gebruikt om de cocktail uit je shaker te zeven.

Het ijs waarmee je de cocktails geshaked hebt is immers al gebruikt om te shaken en gebruik je dus niet nog een keer. Het ijs in je cocktailglas of je gekoelde cocktailglas is vervolgens om de cocktail koud te houden.

Double strainen doe je hetzelfde maar dan giet je de cocktail door een fijne zeef heen. Dit is om bijvoorbeeld resten vruchtvlees uit je cocktail te zeven.

Het gebruik van ijs

Om ervoor te zorgen dat de alcohol in een cocktail aangenaam wordt, is wat verwatering nodig. Dit doe je door middel van het gebruik van ijs, om daar vervolgens mee te shaken of te stirren. Bij het maken van een cocktailrecept houd de bartender rekening met de hoeveelheid ijs, soort ijs en de methode die hij gebruikt.

Toch zijn er voor het gebruik van ijs een aantal vuist regels:
– Crushed ice nooit shaken in verband met te veel verwatering van de cocktail

– Minimaal 3 ijsklontjes gebruiken in welk drankje dan ook. Minder ijsklontjes zorgen voor meer verwatering van de cocktail.

– Eenmaal gebruikte ijsklontjes worden niet meer herbruikt, ook in verband met de verwatering van de cocktail. Heb je niet genoeg ijsklontjes, dan kan je beter niet strainen en de ijsklontjes mee in je glas doen.

Retourneren Workshop Box

Het pakket is makkelijk retour te sturen met het bijgeleverde retour label.

  1. Gooi niks weg, maar pak alles in volgens onderstaande afbeeldingen.
  2. Verwijder het huidige verzendlabel (zo goed mogelijk).
  3. Plak het bijgeleverde retour label over het oude label.
  4. Maak de box dicht en seal hem met de 2 bijgeleverde tierips.
  5. Breng het pakket naar een PostNL-punt en laat het label scannen.
  6. Laat ons even weten dat het pakket retour is gegaan.

Vraag stellen?

klik op het Whats-App logo en we proberen zo snel mogelijk te reageren

COCKTAIL WORKSHOPS

Zelf leren hoe je de lekkerste cocktails maakt? Boek dan nu een van onze cocktailworkshops en wordt een echte bartender!

Heeft u liever een bartender die de cocktails live voor je komt shaken! Bekijk nu snel de mogelijkheden en wij komen naar je toe!

Drink je liever wijn dan cocktails? Dan is het wijnroulette echt iets voor jou: blind wijnproeven met een spelelement!