Skip to main content

1. MOJITO WORKSHOP BOX

Leuk! Inmiddels heb je de box in huis en kan je al bijna aan de slag. Eerst even het volgende checken:

– Heb je gezorgd voor leuke cocktailglazen?
– Ligt er genoeg crushed ijs in de vriezer?

2. Voorbereiding

Haastige spoed is zelden een goede cocktail!

Voordat je begint, lees eerst even de Cocktailtips onderaan de pagina. Zo kan je goed van start met het maken van de cocktails.

De recepten staan op volgorde van hoe wij ze graag zouden drinken. Weet jij een andere volgorde, dat is natuurlijk geen probleem!

Cocktailtips

INHOUD

Wat zit er in de Box?

  • 1 Muddler
  • Schenktuit
  • Maatbeker (50ml/25ml)
  • 8 Limoenen
  • Rietsuiker
  • Pink Bayou Rum
  • Suikersiroop
  • Munt
  • Bruiswater

Zelf regelen:

  • Leuke cocktailglazen
  • (lange) dessertlepel

3. Cocktail weetje:

Zoals bij veel cocktails zijn er volop verhalen over de oorsprong ervan. De mooiste is toch wel dat de Mojito zijn oorsprong heeft als medicijn! Bijvoorbeeld tegen de koorts en als wondermiddel voor zeelieden, tegen scheurbuik vanwege het hoge vitamine C gehalte door de limoenen.

4. COCKTAIL RECEPTEN

Mojito

klik voor Recept

Ingrediënten:
– Pink Bayou Rum (40ml)
– Suikersiroop (10ml)
– 2 Lepels rietsuiker
– Splash bruiswater
– Crushed ice

Methode:
Muddle & stirr

Bereiding:

  • Snijd een 1/2 limoen in 4 partjes
    Een halve limoen is genoeg voor een perfecte mojito. Doe ze in je glas.
  • Voeg 2 barlepels rietsuiker en 10cl suikersiroop toe
    Die lange lepel is je barlepel, 2 lepels rietsuiker is genoeg. Ben je een zoetekauw? Een beetje meer mag ook hoor.
  • Muddle
    Met je stamper zorg je ervoor dat je de limoen uitperst. De suiker en het limoensap vormen na even muddlen (stampen) een suikersiroop. Let op: laat de limoen wel een beetje heel!
  • Munt
    Niet het takje gebruiken maar de blaadjes. 6 tot 8 blaadjes is voldoende. Het bovenste deel van het takje kan je apart houden voor garnering.
  • Glas vullen:
    Lekker veel crushed ice! Tot 1 cm onder de rand van het glas
    40 ml Rum: met Havana 3 Anos krijg je de lekkerste Mojito
  • Stirren
    Met de barlepel kan je de suikersiroop goed mengen met de rum en het crushed ice. Het stirren (roeren) van je Motjio is de belangrijkste stap. Doe dit minimaal 10 seconden, dan geniet je zo van een heerlijke Mojito!
  • Aftoppen
    Vul je glas tot de rand! Eest met crushed ice en daarna nog een klein scheutje spa rood (meer past er niet in).
  • Garneren
    Rietje en een klein takje munt. Als je drinkt uit je rietje, dan ruik je de munt en dat versterkt de smaak.

Extra tip: wil je een keer alcoholvrij? Vervang de rum door Ginger ale.

COCKTAILTIPS

Lees deze tips door voordat je aan de slag gaat

Cocktail termen

Graag gebruiken wij de engelse termen voor onze cocktail recepten. We begrijpen dat dat soms wat lastig kan zijn. Hier de belangrijkste cocktailtermen op een rij:

  • Pouren = Schenken
  • Muddler = Stamper
  • Muddlen = Door middel van de muddler de smaken van dr vruchten vrij laten komen
  • Jigger = Barmaatje (bijgeleverd jigger heeft een maat van 25/50ml)
  • Strainen = zeven en doe je met een strainer
  • Double strainen = Zeven + zeven door een fijne zeef
  • Chillen = Koelen (door middel van ijs)

Bartenders grip (hoe pak je een fles vast)

Om ervoor te zorgen dat je de dranken op een makkelijke manier kan inschenken is er de zogenaamde bartendersgrip.

Dit is simpelweg de fles vastpakken bij de hals. Op die manier is het gemakkelijker om te starten of te stoppen met pouren. De enige beweging die je dan hoeft te maken is een korte draai beweging met je pols in plaats van een zwaai beweging met je gehele arm.

Zorg wel even als je tijden het pouren (schenken) de schenktuit gebruikt, en dat de lucht inlaat daarvan aan de bovenkant zit!

Shaken

Er bestaan verschillende soorten Shakers. Jullie hebben de boston shaker die bestaat uit 2 delen:

  • 1 kleine shake beker
  • 1 grote shake beker

Indien een cocktail geshaked moet worden, voeg je de ingrediënten samen in de kleine shake baker en de ijsklontjes in de grote beker. De kleine beker zet je vervolgens in de grote en slaat er een keer hard op. De bekers zitten nu vast is elkaar en het shaken kan beginnen.

Om de bekers los te halen pak je de grote beker vast en doe je net alsof je in je handen klapt.

Mocht het nodig zijn, kan je 2 cocktails in 1 keer shaken. Dit heeft niet de voorkeur, maar soms is de nood hoog.

Strainen

Een andere veel gebruikte methode om je cocktail te koelen en te verwateren is: Stirren/roeren.

Wanneer een cocktail alleen heldere ingrediënten of koolzuur bevat pas je deze methode toe.

Vruchten sappen zoals cranberrysap zijn in deze geen heldere ingrediënten.

Layeren

Oftewel laagjes maken in een cocktail of shot. Hierbij gebruik je de achterzijde van een barlepel.

Giet daarover de drank of sap waarmee je de laag wil maken. Dan klotst deze drank niet in je cocktail, maar glijdt hij als het waren op de andere drank. Zo krijg je leuke laagjes in je cocktail, wat zorgt voor een erg mooie presentatie!

(Double) Strainen

Met de strainer! Dat ding met die veer eraan.

De strainer past precies op de shaker en wordt gebruikt om de cocktail uit je shaker te zeven.

Het ijs waarmee je de cocktails geshaked hebt is immers al gebruikt om te shaken en gebruik je dus niet nog een keer. Het ijs in je cocktailglas of je gekoelde cocktailglas is vervolgens om de cocktail koud te houden.

Double strainen doe je hetzelfde maar dan giet je de cocktail door een fijne zeef heen. Dit is om bijvoorbeeld resten vruchtvlees uit je cocktail te zeven.

Het gebruik van ijs

Om ervoor te zorgen dat de alcohol in een cocktail aangenaam wordt, is wat verwatering nodig. Dit doe je door middel van het gebruik van ijs, om daar vervolgens mee te shaken of te stirren. Bij het maken van een cocktailrecept houd de bartender rekening met de hoeveelheid ijs, soort ijs en de methode die hij gebruikt.

Toch zijn voor het gebruik van ijs zijn een aantal vuist regels:
– Crushed ice nooit shaken in verband met te veel verwatering van de cocktail

– Minimaal 3 ijsklontjes gebruiken in welk drankje dan ook. Minder ijsklontjes zorgen voor meer verwatering van de cocktail.

– Eenmaal gebruikte ijsklontjes worden niet meer herbruikt, ook in verband met de verwatering van de cocktail. Heb je niet genoeg ijsklontjes, dan kan je beter niet strainen en de ijsklontjes mee in je glas doen.

Vraag stellen?

klik op het Whats-App logo en we proberen zo snel mogelijk te reageren

COCKTAIL WORKSHOPS

Zelf leren hoe je de lekkerste cocktails maakt? Boek dan nu een van onze cocktailworkshops en wordt een echte bartender!

Heeft u liever een bartender die de cocktails live voor je komt shaken! Bekijk nu snel de mogelijkheden en wij komen naar je toe!

Drink je liever wijn dan cocktails? Dan is het wijnroulette echt iets voor jou: blind wijnproeven met een spelelement!