Skip to main content

1. DIY WORKSHOP BOX

Leuk! Inmiddels heb je de box in huis en kan je al bijna aan de slag. Eerst even het volgende checken:

– Heb je gezorgd voor leuke cocktailglazen?
We hebben er voor de zekerheid 5 voor je bij gedaan.

– Liggen er ijsklontjes genoeg in de vriezer?

2. Voorbereiding

Haastige spoed is zelden een goede cocktail!

Voordat je begint, lees eerst even de Cocktailtips onderaan de pagina. Zo kan je goed van start met het maken van de cocktails.

De recepten staan op volgorde van hoe wij ze graag zouden drinken. Weet jij een andere volgorde, dat is natuurlijk geen probleem!

Cocktailtips

INHOUD

Wat zit er in de Box?

  • 20 cocktails
  • 4 recepten
  • 2 shakers
  • 2 barlepels
  • 2 Muddlers
  • 1 strainer (zeefje)
  • Fine strainer
  • Cocktailmes
  • IJsschep
  • Schenktuit
  • Jigger
  • 5 cocktailglazen
  • Ingrediënten voor de cocktails
  • Retourlabel

3. De Workshop starten:

De eerste uitdaging is het herkennen van de ingrediënten! Deze zijn expres niet gelabeld. Dat wil zeggen dat jullie zelf moeten achterhalen welk ingrediënt bij welke cocktail hoort. Geef je ogen en je neus goed de kost! Voor extra uitdaging: doe dit eerst, lees daarna pas de recepten!

4. COCKTAIL RECEPTEN

Gin-gin-mule

Tropical Sailor

klik voor Recept

Benodigdheden:
– Longdrink of een koperen mok als je die toevallig hebt.
– Citruspers
– Jigger
– Barlepel

Ingrediënten:
– Rum (40ml)
– Flesje Tropical Soda
– Limoensap (½ limoen)
– IJsklontjes

Methode:
Build & Stirr

Bereiding:
Een build is de simpelste variant. Het is een cocktail welke je direct in het glas maakt, en de ingrediënten op een bepaalde volgorde toevoegt.

  1. Vul eerst je glas met ijsklontjes
  2. Voeg dan het halve flesje tropical soda en de rum toe
  3. Pers daarna een halve limoen uit met de citruspers
    Deze werkt het beste indien je de halve limoen met de gesneden zijde naar beneden erin doet.
  4. Voeg de rest van het tropical soda toe en stirr de cocktail
  5. Gebruik de uitgeperste limoen als garnering
  6. Serveer met een rietje.
Dirty-sex-on-the-beach-cocktail

Caribbean Colada

klik voor Recept

Benodigdheden:
– Longdrink
– Jigger
– Shaker

Ingrediënten:
– Rum (20ml)
– Malibu (25ml)
– Ananassap (50ml)
– Mangosap (60ml)
– IJsklontjes

Methode:
Shake & Strain

Bereiding:
We gaan shaken! Op deze manier geef je wat extra luchtigheid aan je cocktail en zorg je voor iets meer verwatering dan bij een build of een stirr.

  1. Vul het cocktailglas (glas waaruit je drinkt) met ijsklontjes en de grote shake beker half met ijsklontjes.
  2. De cocktail maak je daarna in de kleine shake beker.
  3. Pour alle ingrediënten in de kleine shake beker.
  4. Shake de cocktail en strain hem uit in je cocktailglas.
  5. Voeg garnering en een leuk rietje toe aan het glas en je cocktail is klaar
Mountain Man Cocktail thuisbezorgd

Downhill Racer

klik voor Recept

Benodigdheden:
– Tumbler (laag cocktailglag)
– Shaker
– Strainer
– Fine Strainer

Ingrediënten:
– Rum (30ml)
– Amaretto (25ml)
– Ananassap (60ml)
– IJsklontjes

Methode:
Shake – Fine strain

Bereiding:
Nu de moeilijkste variant van het strainen. Bekijk eventueel het filmpje over het strainen, onderaan de pagina.

We gaan ervoor zorgen dat vruchtvlees en kleine stukjes ijs niet in de cocktail terecht komen, door gebruikt van een fine strainer.

  1. Vul het cocktailglas (glas waaruit je drinkt) met ijsklontjes. Deze gooien we later weer uit het glas. Zo heb je het glas gechilled en op die manier houd het glas je cocktail langer koud, zonder het gebruik van ijs.
  2. Vul de grote shake beker half met ijsklontjes, de cocktail maak je daarna in de kleine shake beker.
  3. Pour alle ingrediënten, in de kleine shake beker.
  4. Shake de cocktail en strain hem met behulp van beide strainers uit in je cocktailglas.
  5. Let op, deze cocktail is klein, zoet maar toch erg krachtig!

Berry Rum Sour

klik voor Recept

Benodigdheden:
– Martini Glas (als je hebt)
– Shaker
– Strainer
– Fine Strainer

Ingrediënten:
– Rum (50ml)
– StrawBERRY siroop (15ml)
– Eiwit (15ml)
– Sap 1/2 limoen
– IJsklontjes

Methode:
Shake – Dry shake – Chill

Bereiding:
Nu de moeilijkste variant van de van de shake. We gaan ervoor zorgen er een een mooie romige laag ontstaat van eiwit, door middel van een dry shake.

  1. Vul het cocktailglas (glas waaruit je drinkt) met ijsklontjes. Deze gooien we later weer uit het glas. Zo heb je het glas gechilled en op die manier houd het glas je cocktail langer koud, zonder het gebruik van ijs.
  2. Vul de grote shake beker half met ijsklontjes, de cocktail maak je daarna in de kleine shake beker.
  3. Pour alle ingrediënten, in de kleine shake beker.
  4. Shake de cocktail en strain de cocktail vanuit de grote shaker in de kleine shaker.
  5. Shake nog een keer zonder ijs. Dit is erg belangrijk voor de romige structuur van het eiwit.
  6. Strain de cocktail hierna uit in je (martini)cocktailglas. Gooi er eerst de ijsklontjes uit!
  7. Let op, deze cocktail is klein, zoet, romig maar toch erg krachtig!

COCKTAILTIPS

Lees deze tips door voordat je aan de slag gaat

Cocktail termen

Graag gebruiken wij de engelse termen voor onze cocktail recepten. We begrijpen dat dat soms wat lastig kan zijn. Hier de belangrijkste cocktailtermen op een rij:

  • Pouren = Schenken
  • Muddler = Stamper
  • Muddlen = Door middel van de muddler de smaken van dr vruchten vrij laten komen
  • Jigger = Barmaatje (bijgeleverd jigger heeft een maat van 25/50ml)
  • Strainen = zeven en doe je met een strainer
  • Double strainen = Zeven + zeven door een fijne zeef
  • Chillen = Koelen (door middel van ijs)

Bartenders grip (hoe pak je een fles vast)

Om ervoor te zorgen dat je de dranken op een makkelijke manier kan inschenken is er de zogenaamde bartendersgrip.

Dit is simpelweg de fles vastpakken bij de hals. Op die manier is het gemakkelijker om te starten of te stoppen met pouren. De enige beweging die je dan hoeft te maken is een korte draai beweging met je pols in plaats van een zwaai beweging met je gehele arm.

Zorg wel even als je tijden het pouren (schenken) de schenktuit gebruikt, en dat de lucht inlaat daarvan aan de bovenkant zit!

Shaken

Er bestaan verschillende soorten Shakers. Jullie hebben de boston shaker die bestaat uit 2 delen:

  • 1 kleine shake beker
  • 1 grote shake beker

Indien een cocktail geshaked moet worden, voeg je de ingrediënten samen in de kleine shake baker en de ijsklontjes in de grote beker. De kleine beker zet je vervolgens in de grote en slaat er een keer hard op. De bekers zitten nu vast is elkaar en het shaken kan beginnen.

Om de bekers los te halen pak je de grote beker vast en doe je net alsof je in je handen klapt.

Mocht het nodig zijn, kan je 2 cocktails in 1 keer shaken. Dit heeft niet de voorkeur, maar soms is de nood hoog.

Strainen

Een andere veel gebruikte methode om je cocktail te koelen en te verwateren is: Stirren/roeren.

Wanneer een cocktail alleen heldere ingrediënten of koolzuur bevat pas je deze methode toe.

Vruchten sappen zoals cranberrysap zijn in deze geen heldere ingrediënten.

Layeren

Oftewel laagjes maken in een cocktail of shot. Hierbij gebruik je de achterzijde van een barlepel.

Giet daarover de drank of sap waarmee je de laag wil maken. Dan klotst deze drank niet in je cocktail, maar glijdt hij als het waren op de andere drank. Zo krijg je leuke laagjes in je cocktail, wat zorgt voor een erg mooie presentatie!

(Double) Strainen

Met de strainer! Dat ding met die veer eraan.

De strainer past precies op de shaker en wordt gebruikt om de cocktail uit je shaker te zeven.

Het ijs waarmee je de cocktails geshaked hebt is immers al gebruikt om te shaken en gebruik je dus niet nog een keer. Het ijs in je cocktailglas of je gekoelde cocktailglas is vervolgens om de cocktail koud te houden.

Double strainen doe je hetzelfde maar dan giet je de cocktail door een fijne zeef heen. Dit is om bijvoorbeeld resten vruchtvlees uit je cocktail te zeven.

Het gebruik van ijs

Om ervoor te zorgen dat de alcohol in een cocktail aangenaam wordt, is wat verwatering nodig. Dit doe je door middel van het gebruik van ijs, om daar vervolgens mee te shaken of te stirren. Bij het maken van een cocktailrecept houd de bartender rekening met de hoeveelheid ijs, soort ijs en de methode die hij gebruikt.

Toch zijn voor het gebruik van ijs zijn een aantal vuist regels:
– Crushed ice nooit shaken in verband met te veel verwatering van de cocktail

– Minimaal 3 ijsklontjes gebruiken in welk drankje dan ook. Minder ijsklontjes zorgen voor meer verwatering van de cocktail.

– Eenmaal gebruikte ijsklontjes worden niet meer herbruikt, ook in verband met de verwatering van de cocktail. Heb je niet genoeg ijsklontjes, dan kan je beter niet strainen en de ijsklontjes mee in je glas doen.

Retourneren Workshop Box

Het pakket is makkelijk retour te sturen met het bijgeleverde retour label.

  1. Gooi niks weg, maar pak alles in
  2. Verwijder het huidige verzendlabel (zo goed mogelijk)
  3. Plak het bijgeleverde retour label op dezelfde plek (let op: het label is een sticker)
  4. Maak de box dicht, tierips voor retour niet nodig
  5. Breng het pakket naar een PostNL-punt en laat het label scannen
  6. Laat ons even weten dat het pakket retour is gestuurd

Vraag stellen?

klik op het Whats-App logo en we proberen zo snel mogelijk te reageren

COCKTAIL WORKSHOPS

Zelf leren hoe je de lekkerste cocktails maakt? Boek dan nu een van onze cocktailworkshops en wordt een echte bartender!

Heeft u liever een bartender die de cocktails live voor je komt shaken! Bekijk nu snel de mogelijkheden en wij komen naar je toe!

Drink je liever wijn dan cocktails? Dan is het wijnroulette echt iets voor jou: blind wijnproeven met een spelelement!