1. DIY WORKSHOP
Leuk! Inmiddels heb je de box in huis en kan je al bijna aan de slag. Eerst even het volgende checken:
– Heb je gezorgd voor leuke cocktailglazen?
– Liggen er ijsklontjes genoeg in de vriezer?
Leuk! Inmiddels heb je de box in huis en kan je al bijna aan de slag. Eerst even het volgende checken:
– Heb je gezorgd voor leuke cocktailglazen?
– Liggen er ijsklontjes genoeg in de vriezer?
Voordat je begint, lees eerst even de Cocktailtips onderaan de pagina. Zo kan je goed van start met het maken van de cocktails.
De recepten staan op volgorde van hoe wij ze graag zouden drinken. Weet jij een andere volgorde, dat is natuurlijk geen probleem!
Ingrediënten:
– Lillet Rose (70ml)
– 1/2 Flesje Rhubarb spritz (165ml)
– Garnaatappel pitjes
– Takje Munt
– IJsklontjes
Methode:
Build & Stirr
Bereiding:
Een build is de simpelste variant. Het is een cocktail welke je direct in het glas maakt, en de ingrediënten op een bepaalde volgorde toevoegt.
Ingrediënten:
– Vodka (25ml)
– Passoa (25ml)
– Ananassap (60ml)
– Cranberrysap (40ml)
– IJsklontjes
Methode:
Shake & Build
Cocktail weetje:
Bij deze cocktail willen we toch even de naam uitleggen. Een barman genaamd Ted mixte peach schnapps, vodka, cranberry en ananas cocktail. Toen er een naam voor het drankje moest komen waren Ted’s klanten de inspiratiebron. Duizenden studenten kwamen in Springbreak naar Florida voor seks en het strand, ‘Sex on the beach’ dus. Maar wij maken hem met Passoa, daardoor veranderen we de naam in ‘Pass on the Beach’.
Bereiding:
Bij deze cocktail doen we weer een shake, alleen proberen we er ook een build met een laag van te maken.
Ingrediënten:
– Vodka (25ml)
– Passoa (25 ml)
– Ananassap (50ml)
– Limoensap (½ limoen)
– Passievrucht Puree (15ml)
– IJsklontjes
Cocktail weetje:
De schuimlaag op een pornstar martini ontstaat door hard te shaken. Je kan hierbij een beetje ‘vals spelen’ en een beetje eiwit toevoegen. Dit hoeft niet voor de smaak, maar helpt wel voor een stevige schuimkraag. Let op!: 5 tot 10ml is genoeg!
Methode:
Shake – Chill
Ingrediënten:
– Vodka (25ml)
– Licor 43 (40ml)
– Vanille Siroop (15ml)
– Limoensap (½ limoen)
– Eiwit (10-15ml)
– IJsklontjes
Methode:
Shake
Bereiding:
Shaken
Lees deze tips door voordat je aan de slag gaat
Graag gebruiken wij de engelse termen voor onze cocktail recepten. We begrijpen dat dat soms wat lastig kan zijn. Hier de belangrijkste cocktailtermen op een rij:
Om ervoor te zorgen dat je de dranken op een makkelijke manier kan inschenken is er de zogenaamde bartendersgrip.
Dit is simpelweg de fles vastpakken bij de hals. Op die manier is het gemakkelijker om te starten of te stoppen met pouren. De enige beweging die je dan hoeft te maken is een korte draai beweging met je pols in plaats van een zwaai beweging met je gehele arm.
Zorg wel even als je tijden het pouren (schenken) de schenktuit gebruikt, en dat de lucht inlaat daarvan aan de bovenkant zit!
Er bestaan verschillende soorten Shakers. Jullie hebben de boston shaker die bestaat uit 2 delen:
Indien een cocktail geshaked moet worden, voeg je de ingrediënten samen in de kleine shake baker en de ijsklontjes in de grote beker. De kleine beker zet je vervolgens in de grote en slaat er een keer hard op. De bekers zitten nu vast is elkaar en het shaken kan beginnen.
Om de bekers los te halen pak je de grote beker vast en doe je net alsof je in je handen klapt.
Mocht het nodig zijn, kan je 2 cocktails in 1 keer shaken. Dit heeft niet de voorkeur, maar soms is de nood hoog.
Een andere veel gebruikte methode om je cocktail te koelen en te verwateren is: Stirren/roeren.
Wanneer een cocktail alleen heldere ingrediënten of koolzuur bevat pas je deze methode toe.
Vruchten sappen zoals cranberrysap zijn in deze geen heldere ingrediënten.
Oftewel laagjes maken in een cocktail of shot. Hierbij gebruik je de achterzijde van een barlepel.
Giet daarover de drank of sap waarmee je de laag wil maken. Dan klotst deze drank niet in je cocktail, maar glijdt hij als het waren op de andere drank. Zo krijg je leuke laagjes in je cocktail, wat zorgt voor een erg mooie presentatie!
Met de strainer! Dat ding met die veer eraan. De strainer past precies op de shaker en wordt gebruikt om de cocktail uit je shaker te zeven.
Het ijs waarmee je de cocktails geshaked hebt is immers al gebruikt om te shaken en gebruik je dus niet nog een keer. Het ijs in je cocktailglas of je gekoelde cocktailglas is vervolgens om de cocktail koud te houden.
Double strainen doe je hetzelfde maar dan giet je de cocktail door een fijne zeef heen. Dit is om bijvoorbeeld resten vruchtvlees uit je cocktail te zeven.
Strainen kan ook door met de kleine shake beker het ijs tegen te houden. Dat werkt vaak fijn en net iets sneller.
Om ervoor te zorgen dat de alcohol in een cocktail aangenaam wordt, is wat verwatering nodig. Dit doe je door middel van het gebruik van ijs, om daar vervolgens mee te shaken of te stirren. Bij het maken van een cocktailrecept houd de bartender rekening met de hoeveelheid ijs, soort ijs en de methode die hij gebruikt.
Toch zijn voor het gebruik van ijs zijn een aantal vuist regels:
– Crushed ice nooit shaken in verband met te veel verwatering van de cocktail
– Minimaal 3 ijsklontjes gebruiken in welk drankje dan ook. Minder ijsklontjes zorgen voor meer verwatering van de cocktail.
– Eenmaal gebruikte ijsklontjes worden niet meer herbruikt, ook in verband met de verwatering van de cocktail. Heb je niet genoeg ijsklontjes, dan kan je beter niet strainen en de ijsklontjes mee in je glas doen.
Zelf leren hoe je de lekkerste cocktails maakt? Boek dan nu een van onze cocktailworkshops en wordt een echte bartender!
Heeft u liever een bartender die de cocktails live voor je komt shaken! Bekijk nu snel de mogelijkheden en wij komen naar je toe!
Drink je liever wijn dan cocktails? Dan is het wijnroulette echt iets voor jou: blind wijnproeven met een spelelement!