Skip to main content

1. DIY WORKSHOP

Leuk! Inmiddels heb je de box in huis en kan je al bijna aan de slag. Eerst even het volgende checken:

– Heb je gezorgd voor leuke cocktailglazen?
– Liggen er ijsklontjes genoeg in de vriezer?

2. Voorbereiding

Haastige spoed is zelden een goede cocktail!

Voordat je begint, lees eerst even de Cocktailtips onderaan de pagina. Zo kan je goed van start met het maken van de cocktails.

De recepten staan op volgorde van hoe wij ze graag zouden drinken. Weet jij een andere volgorde, dat is natuurlijk geen probleem!

Cocktailtips

INHOUD

Wat zit er in de Box?

  • Shakers
  • Citrus pers
  • IJsschep
  • Cocktailglazen
  • Theedoek
  • Ingrediënten voor de cocktails
  • 4 recepten
  • Schenktuiten

3. COCKTAIL RECEPTEN

Lillet Rhubarb

klik voor Recept

Benodigdheden:
– Tumbler (laag glas) of mooi wijnglas als je die toevallig hebt.
– Citruspers
– Jigger
– Barlepel

Ingrediënten:
– Lillet Rose (70ml)
– 1/2 Flesje Rhubarb spritz (165ml)
– Garnaatappel pitjes
– Takje Munt
– IJsklontjes

Methode:
Build & Stirr

Bereiding:
Een build is de simpelste variant. Het is een cocktail welke je direct in het glas maakt, en de ingrediënten op een bepaalde volgorde toevoegt.

  1. Vul eerst je glas met ijsklontjes
  2. Voeg dan de Lillet rosé (70ml) en de Rhubarb spritz half toe
  3. Voeg de Garnaatappelpitjes toe en Stirr
  4. Gebruik de Bovenzijde van het takje munt als garnering

Pass on the Beach

klik voor Recept

Benodigdheden:
– Tumbler
– Shaker
– Barlepel
– Jigger

Ingrediënten:
– Vodka (25ml)
– Passoa (25ml)
– Ananassap (60ml)
– Cranberrysap (40ml)
– IJsklontjes

Methode:
Shake & Build

Cocktail weetje:
Bij deze cocktail willen we toch even de naam uitleggen. Een barman genaamd Ted mixte peach schnapps, vodka, cranberry en ananas cocktail. Toen er een naam voor het drankje moest komen waren Ted’s klanten de inspiratiebron. Duizenden studenten kwamen in Springbreak naar Florida voor seks en het strand, ‘Sex on the beach’ dus. Maar wij maken hem met Passoa, daardoor veranderen we de naam in ‘Pass on the Beach’.

Bereiding:
Bij deze cocktail doen we weer een shake, alleen proberen we er ook een build met een laag van te maken.

  1. Vul het cocktailglas (glas waaruit je drinkt) met ijsklontjes en de grote shake beker half met ijsklontjes.
  2. De cocktail maak je daarna in de kleine shake beker.
  3. Pour alle ingrediënten, behalve de ananassap, in de kleine shake beker.
  4. Shake de cocktail en strain hem uit in je cocktailglas.
  5. Hierna pak je de ananassap en de barlepel. Heel dichtbij de cocktail en super rustig pour je de ananassap over de  barlepel zodat er een laag ontstaat tussen de eerder gemaakte cocktail en de ananassap. Zo maak je een cocktail met 2 lagen.

Pornstar Martini

klik voor Recept

Benodigdheden:
– Martini Glas
– Shaker
– Strainer

Ingrediënten:
– Vodka (25ml)
– Passoa (25 ml)
– Ananassap (50ml)
– Limoensap (½ limoen)
– Passievrucht Puree (15ml)
– IJsklontjes

Cocktail weetje:
De schuimlaag op een pornstar martini ontstaat door hard te shaken. Je kan hierbij een beetje ‘vals spelen’ en een beetje eiwit toevoegen. Dit hoeft niet voor de smaak, maar helpt wel voor een stevige schuimkraag. Let op!: 5 tot 10ml is genoeg!

Methode:
Shake – Chill

  1. Vul het cocktailglas (glas waaruit je drinkt) met ijsklontjes. deze gooien we later weer uit het glas. Zo heb je het glas gechilled en op die manier houd het glas je cocktail langer koud, zonder het gebruik van ijs.
  2. Vul de grote shake beker half met ijsklontjes, de cocktail maak je daarna in de kleine shake beker.
  3. Pour alle ingrediënten, in de kleine shake beker.
  4. Shake de cocktail en strain hem uit in je cocktailglas.
  5. Let op, deze cocktail is klein, zoet maar toch krachtig!

Vanilla 43 Sour

klik voor Recept

Benodigdheden:
– Tumbler (laag cocktailglas)
– Citruspers
– Jigger
– Shaker

Ingrediënten:
– Vodka (25ml)
– Licor 43 (40ml)
– Vanille Siroop (15ml)
– Limoensap (½ limoen)
– Eiwit (10-15ml)
– IJsklontjes

Methode:
Shake

Bereiding:
Shaken

  1. Vul het cocktailglas (glas waaruit je drinkt) met ijsklontjes en de grote shake beker half met ijsklontjes.
  2. De cocktail maak je daarna in de kleine shake beker.
  3. Pour alle ingrediënten in de kleine shake beker.
  4. Pers daarna een halve limoen uit met de citruspers.
    Deze werkt het beste indien je de halve limoen met de gesneden zijde naar beneden erin doet.
  5. Shake de cocktail en strain hem uit in je cocktailglas.
  6. Gebruik ook hier de gedroogde sinaasappel als een leuke garnering
  7. Shake de cocktail en strain hem uit in je cocktailglas.

COCKTAILTIPS

Lees deze tips door voordat je aan de slag gaat

Cocktail termen

Graag gebruiken wij de engelse termen voor onze cocktail recepten. We begrijpen dat dat soms wat lastig kan zijn. Hier de belangrijkste cocktailtermen op een rij:

  • Pouren = Schenken
  • Muddler = Stamper
  • Muddlen = Door middel van de muddler de smaken van dr vruchten vrij laten komen
  • Jigger = Barmaatje (bijgeleverd jigger heeft een maat van 25/50ml)
  • Strainen = zeven en doe je met een strainer
  • Double strainen = Zeven + zeven door een fijne zeef
  • Chillen = Koelen (door middel van ijs)

Bartenders grip (hoe pak je een fles vast)

Om ervoor te zorgen dat je de dranken op een makkelijke manier kan inschenken is er de zogenaamde bartendersgrip.

Dit is simpelweg de fles vastpakken bij de hals. Op die manier is het gemakkelijker om te starten of te stoppen met pouren. De enige beweging die je dan hoeft te maken is een korte draai beweging met je pols in plaats van een zwaai beweging met je gehele arm.

Zorg wel even als je tijden het pouren (schenken) de schenktuit gebruikt, en dat de lucht inlaat daarvan aan de bovenkant zit!

Shaken

Er bestaan verschillende soorten Shakers. Jullie hebben de boston shaker die bestaat uit 2 delen:

  • 1 kleine shake beker
  • 1 grote shake beker

Indien een cocktail geshaked moet worden, voeg je de ingrediënten samen in de kleine shake baker en de ijsklontjes in de grote beker. De kleine beker zet je vervolgens in de grote en slaat er een keer hard op. De bekers zitten nu vast is elkaar en het shaken kan beginnen.

Om de bekers los te halen pak je de grote beker vast en doe je net alsof je in je handen klapt.

Mocht het nodig zijn, kan je 2 cocktails in 1 keer shaken. Dit heeft niet de voorkeur, maar soms is de nood hoog.

Strainen

Een andere veel gebruikte methode om je cocktail te koelen en te verwateren is: Stirren/roeren.

Wanneer een cocktail alleen heldere ingrediënten of koolzuur bevat pas je deze methode toe.

Vruchten sappen zoals cranberrysap zijn in deze geen heldere ingrediënten.

Layeren

Oftewel laagjes maken in een cocktail of shot. Hierbij gebruik je de achterzijde van een barlepel.

Giet daarover de drank of sap waarmee je de laag wil maken. Dan klotst deze drank niet in je cocktail, maar glijdt hij als het waren op de andere drank. Zo krijg je leuke laagjes in je cocktail, wat zorgt voor een erg mooie presentatie!

(Double) Strainen

Met de strainer! Dat ding met die veer eraan. De strainer past precies op de shaker en wordt gebruikt om de cocktail uit je shaker te zeven.

Het ijs waarmee je de cocktails geshaked hebt is immers al gebruikt om te shaken en gebruik je dus niet nog een keer. Het ijs in je cocktailglas of je gekoelde cocktailglas is vervolgens om de cocktail koud te houden.

Double strainen doe je hetzelfde maar dan giet je de cocktail door een fijne zeef heen. Dit is om bijvoorbeeld resten vruchtvlees uit je cocktail te zeven.

Strainen kan ook door met de kleine shake beker het ijs tegen te houden. Dat werkt vaak fijn en net iets sneller.

Het gebruik van ijs

Om ervoor te zorgen dat de alcohol in een cocktail aangenaam wordt, is wat verwatering nodig. Dit doe je door middel van het gebruik van ijs, om daar vervolgens mee te shaken of te stirren. Bij het maken van een cocktailrecept houd de bartender rekening met de hoeveelheid ijs, soort ijs en de methode die hij gebruikt.

Toch zijn voor het gebruik van ijs zijn een aantal vuist regels:
– Crushed ice nooit shaken in verband met te veel verwatering van de cocktail

– Minimaal 3 ijsklontjes gebruiken in welk drankje dan ook. Minder ijsklontjes zorgen voor meer verwatering van de cocktail.

– Eenmaal gebruikte ijsklontjes worden niet meer herbruikt, ook in verband met de verwatering van de cocktail. Heb je niet genoeg ijsklontjes, dan kan je beter niet strainen en de ijsklontjes mee in je glas doen.

Vraag stellen?

klik op het Whats-App logo en we proberen zo snel mogelijk te reageren

COCKTAIL WORKSHOPS

Zelf leren hoe je de lekkerste cocktails maakt? Boek dan nu een van onze cocktailworkshops en wordt een echte bartender!

Heeft u liever een bartender die de cocktails live voor je komt shaken! Bekijk nu snel de mogelijkheden en wij komen naar je toe!

Drink je liever wijn dan cocktails? Dan is het wijnroulette echt iets voor jou: blind wijnproeven met een spelelement!